PASCAL is de nieuwe leider


Op dinsdagavond 9 april 2024 speelde PASCAL 1 een topduel in de 2e klasse RSB  tegen koploper WSV Internos uit Waddinxveen. De inzet was de 1e plaats en mogelijke promotie.

Kees van Meerkerk begon beroerd en gaf zomaar een pion cadeau, maar een mislukte aanvalspoging van zwart bracht hem alsnog in het zadel. Toen Kees een volle toren won, gaf de tegenstander in een hopeloze stelling op.

Voor Meinte Smink liep het minder goed af. Hij startte voortvarend, maar trof een sterke verdediging. Uiteindelijk bleef er een uitzichtsloze stelling over.

Op het laatste bord zette Jo Pattinama PASCAL weer op voorsprong door via een fraaie offercombinatie de winst te grijpen. Johan Steenbergen leek de de stelling in balans te kunnen houden, maar zijn tegenstander speelde secuurder en bracht de tussenstand op 2-2. Intussen sneed Kees Brinkman met zijn zware stukken door de vijandelijke linie en bracht de koning van zijn opponent in het nauw. Er bleek geen ontsnappingsroute te zijn en het punt was voor Kees.

Met nog 3 partijen te gaan bleef het spannend. Bert stond op winst, maar Melvin en Hans hadden het uitermate lastig. Melvin Holwijn wikkelde af naar een toreneindspel met een pion minder. Hij hield prachtig stand en gaf de witte koning geen kans om in te grijpen. Hierdoor was de overwinning in zicht, want Bert Terlouw had weliswaar een kwaliteit gewonnen, maar de partij tot winst brengen bleek nog een lastige onderneming. Uiteindelijk lukte dit nadat hij een toren offerde tegen een loper + pion. Hierdoor kwam hij in een technisch gewonnen eindspel. Hans van den Beukel schaakte het langst. De balans was nauwelijk verstoord en het paardeindspel met meerdere pionnen zag er ingewikkeld uit. Hans bleef kalm en peuterde er op het nippertje een remise uit. Zo kwam er een fraaie zege op het bord en is PASCAL de nieuwe koploper.