RSB Jeugd Grand Prix


Ideko

Bijna vlekkeloze start RSB Grand Prix seizoen 2017/2018 !!!

Op zaterdagmiddag 23 september 2017 is het RSB Grand Prix seizoen 2017/2018 van start gegaan. Schaakclub PASCAL was gastheer en mocht 69 deelnemers en hun ouders en begeleiders verwelkomen bij het Ideko jeugdschaaktoernooi in het Denksportcentrum van Papendrecht. Er hadden zich 72 deelnemers ingeschreven, maar om 12:45 uur hadden die zich nog niet allemaal aanwezig gemeld. De organisatie miste nog zo’n 10 à 15 schakers. Besloten werd nog even te wachten. Een kwartiertje later stond de teller op 68 aanwezigen, 1 onderweg melding, 1 afmelding en 2 vraagtekens. Voor wedstrijdleider Philip Westerduin gaf dit voldoende duidelijkheid om de knoop door te hakken. Heel snel en vakkundig voerde hij een paar kleine wijzigingen door in de eerder die ochtend door hem gemaakte voorlopige groepsindeling, waarvan hij had gehoopt dat dat de definitieve zou zijn. Groep 6 werd teruggebracht van een tiental naar een achttal en 1 speler werd overgeheveld van groep 1 naar groep B. En zo konden alle 9 groepen met slechts een kwartier vertraging om 13:30 uur beginnen aan de eerste ronde van het Ideko jeugdschaaktoernooi 2017. Tijdens die eerste ronde schoot fotograaf Tom van Bokhoven een aantal mooie plaatjes. Tom bedankt!!! De foto’s zijn te bewonderen op de website van Tom, www.tomsschaakboeken.nl. Eén van die foto’s is de volgende:

 (foto Tom van Bokhoven)

Groepen A en B waren zeskampen met een speeltempo van 20 minuten per persoon per partij, een nieuwigheid dit seizoen. Bij de groepen 1 tot en met 6 werden de vertrouwde achtkampen toegepast met het bekende speeltempo van 15 minuten per persoon per partij. De laatste groep (groep 7) was een tienkamp en dat betekende stevig doorspelen met 10 minuten per persoon per partij. De groepsleiders Meinte Smink, Michael Bijkerk, Kees van Meerkerk, Koert Timmerman, Wim de Koning, Arie Prins, Matthias Rietveld, Marijke Koers en Rob Blom hielden zich strak aan het tijdschema. Gedurende de middag wisten zij de opgelopen vertraging van 15 minuten zelfs geheel goed te maken. Hierdoor kon Angelo Ayala, voorzitter van de RSB, de prijzen uiteindelijk precies volgens planning vanaf 16:45 uur uitreiken.

    

Een korte foto impressie tijdens het toernooi (foto’s Meinte Smink)

In groep A ging de eerste prijs naar Eva Stok (Ridderkerk). Met 4 punten hield zij de gebroeders Starmans van de Tilburgse Schaakvereniging Rochade net achter zich: Eric, ook met 4 punten (op SB punten), en Johan met 3,5 punten. In groep B was Joaquin Aarts (RSR Ivoren Toren uit Rotterdam) de overduidelijke winnaar. Hij haalde 4,5 punt uit 5 partijen. De overige spelers in groep B deden nauwelijks voor elkaar onder en haalden tussen de 1,5 en 2,5 punten. Net als in groep A waren het ook in groep B twee broers die de tweede en derde plaats opeisten: Cornelis en Lennart Pols (Krimpen a/d IJssel).

  De winnaars van de groepen A en B.

Dan de achtkampen. In groep 1 was er in elke ronde een speler vrij. Bij het ingaan van de laatste ronde maakten er nog 3 spelers kans op de eerste prijs. Zayd Maes (Spijkenisse) had 5 punten, remiseerde en kwam uit op 5,5 punten. Oscar Verwer (RSR Ivoren Toren, voorheen Dordrecht) had ook 5 punten, verloor en bleef staan op 5 punten. Maxim van Emmerik (Ridderkerk) had 4,5 punten, verloor ook en bleef staan op 4,5 punten. Hiermee stond de top 3 vast. Lucky loser (dat wil zeggen nummer 4) werd Jona van der Geld (Spijkenisse) die in de laatste ronde van Oscar won en daarmee op 4 punten uitkwam.

 Jona was al naar huis en staat hiernaast daarom niet op de foto van de prijswinnaars van groep 1.

Groep 2 werd met overmacht gewonnen door Roderick Bötticher (De 3-Torens uit Bergschenhoek). Hij hoefde slechts een half puntje af te staan. Dat halve puntje werd afgesnoept door Geert Brandt (PASCAL) die met 5 punten keurig tweede werd. Sander Korsten (PASCAL) eindigde op de derde plaats en scoorde 4,5 punten, net zoveel als Douwe Dirk Tasma (IJsselmonde) die beslag legde op de vierde plaats. De ingewikkelde SB punten (12,5 voor Sander en 11 voor Douwe Dirk) gaven de doorslag.

 De prijswinnaars van groep 2.

In groep 3 liet Pathman Ponnaiya (Het Passer College uit Rotterdam) er geen gras over groeien. Hij werd met 6 punten groepswinnaar en verslikte zich alleen in David Meijboom (RSR Ivoren Toren) die met 4,5 punten tweede werd en Ramiz Naibov (IJsselmonde) op basis van SB punten net voor bleef. Vierde in deze groep werd Teije van der Zee (Dordrecht) met 4 punten.

 De prijswinnaars van groep 3.

Groep 4 was een nek aan nek race tussen Alex Koro (Capelse SV), Joshua Koers (PASCAL) en Dirk Koelewijn (Capelse SV). Zij wonnen hun 5 partijen tegen de andere spelers in deze groep. En dus moesten ze onderling uitmaken hoe de top 3 eruit zou zien. Alex won van Joshua en speelde remise tegen Dirk, die van Joshua verloor. Zo werd de volgorde: Alex 6,5 punten, Joshua 6 punten en Dirk 5,5 punten. Achter dit drietal bleek Marlies de Bruijne (Onésimus uit Rotterdam) de sterkste met 3 punten, goed voor de vierde stek en de lucky loser prijs.

 De prijswinnaars van groep 4.

Bij het ingaan van de laatste ronde leken de kaarten in groep 5 wel geschud. Toch was er nog een verrassing te noteren. Niet bij Vinay Singh (IJsselmonde) die won en eerste werd met 6 punten, ook niet bij Julie Roordink (Onésimus). Zij won ook en werd tweede met 5,5 punten. Maar wel bij Kristel van Middelkoop (PASCAL). Zij verslikte zich in Loek Blokland (RSR Ivoren Toren), bleef steken op 4,5 punten en zag Denis Borisenko (Onésimus), die wel won, langszij komen met 5 punten. Zo werd Denis derde en Kristel vierde.

 De prijswinnaars van groep 5.

Groep 6 was aanvankelijk een tienkamp maar door het niet op komen dagen van 2 spelers werd het toch een achtkamp. Dat betekende dat de bedenktijd werd verruimd van 10 naar 15 minuten p.p.p.p. Hieraan moest het achttal van groep 6 in de eerste ronden duidelijk wennen, want ze speelden veel te snel. Guillermo Diaz Heredia (Messemaker 1847 uit Gouda) won al z’n partijen en werd dus afgetekend winnaar van deze groep. Daan Booij (IJsselmonde) deed het ook heel goed en werd onbedreigd tweede met 5,5 punten. De nummers 3 en 4 eindigden allebei met 4 punten. Het onderling resultaat in de voorlaatste ronde bracht de beslissing: Caia Rijnders (School Vest uit Dordrecht) won van Samuel Lopes (Klim-Op uit Capelle a/d IJssel) en daarmee werden zij respectievelijk derde en vierde.

 De prijswinnaars van groep 6.

Tot slot groep 7. Een tiental waarvan iedere speler maar liefst 9 partijen moest spelen. De beloning kwam in de laatste ronde, toen Marlies Stuij alle spelers verraste met een erelint (vaantje). Als het goed is wordt dit een echt collector’s item, waarbij de vraag is wie van de 69 deelnemers straks aan het einde van het RSB Grand Prix seizoen van elk van de acht GP toernooien een vaantje heeft bemachtigd? Het begin van het antwoord op deze vraag komt op 18 november in Hellevoetsluis alwaar het tweede GP toernooi van dit seizoen gespeeld zal worden. Mis het niet!!!

Terug naar groep 7, waarin, omdat het een tienkamp betrof, maar liefst 5 prijzen te winnen waren. De eerste prijs was overduidelijk voor Matthijs Roordink (Onésimus) met 9 uit 9 !!!!! Dat gaat niet snel geëvenaard worden! Op de tweede plaats Hannah Rietveld (PASCAL) met 6,5 punten, evenveel als Sifra de Jong (PASCAL), maar die met minder SB punten dan Hannah op de derde plaats eindigde. Heel kort daarachter met 6 punten en op basis van onderling resultaat behaalden Marén de Bruin (Onésimus) de vierde prijs en Bries van Heijst (Ridderkerk) de vijfde prijs. Opvallend in deze groep was trouwens dat in veel partijen de vlag de beslissing moest brengen. Mat zetten met een dame of een toren tegen alleen een koning blijkt toch best moeilijk. De oplossing is dan net zolang doorspelen tot de tijd van de tegenstander op is.

 Het vijftal prijswinnaars uit groep 7.

Alle uitslagen en de complete eindstanden zijn hier maar ook op de website van de Rotterdamse Schaakbond te vinden.

Wat nog wel even vermeld mag worden is dat het beschikbaar hebben van beide zalen van het Denksportcentrum goed bevallen is. In de grote zaal werden de partijen in betrekkelijke rust gespeeld. In de kleine zaal werden de consumpties genuttigd en de partijen geanalyseerd. Deze gouden greep is absoluut voor herhaling vatbaar!

Tot slot wordt iedereen bedankt die het Ideko jeugdschaaktoernooi weer mede heeft mogelijk gemaakt. Allereerst natuurlijk de sponsor, Martin Schipper, directeur van Ideko Interieurbouw. Daarnaast ook alle vrijwilligers van schaakclub PASCAL, in het bijzonder Arie en Margreet Speksnijder die de bar weer met heel veel zichtbaar plezier runden, en de vrijwilligers van de RSB, te weten Philip Westerduin, Eduard Hartog en Angelo Ayala, die bij elk GP toernooi weer belangeloos voor de schakende jeugd klaar staan. Chapeau, heren van de Grand Prix!