Ideko toernooi

Zwitserse opzet geslaagd!

Klik hier voor de uitslagen en eindstanden (meer foto’s volgen z.s.m.)

Sponsor Ideko opende het toernooi met de zet e2-e4!

Zaterdagmiddag 18 januari 2020 was het 25 jaar jonge Denksportcentrum in Papendrecht het toneel voor het Ideko toernooi. Dit keer geen onderdeel van de Jeugd Grand Prix cyclus van de Rotterdamse Schaakbond, maar een Zwitserse formule.

Vierentachtig deelnemers in negen leeftijdscategorieën werden verdeeld over vijf groepen, waarna in een relatief rustige en gemoedelijke sfeer vijf ronden werden gespeeld. Voor elke partij kreeg een speler 10 minuten plus 5 seconden bonus per zet. Een rap speeltempo dus, maar voor de spelers in de jongste groep nog niet snel genoeg. Zij wisten er tussen 2 en 5 zelfs zelfs een zesde ronde uit te slepen.

Winnaars van de diverse categorieën werden Thom Groenewegen (categorie H),  Boyd Leenen (G), Keano van Deelen (F), Tycho Bultstra (E), Wouter Terlouw (D), Ryan Staal (C), Thijs van Dam (B), Cedric Kerkmeester (A) en Michel van Cappellen (OJ: Ouders en Jeugdleiders). Net als de nummers 2 en 3 van hun categorie gingen zij met een mooie bokaal naar huis.

Het experimenteren met een Zwitserse formule en leeftijdscategorieën mag geslaagd genoemd worden. Het plan is nu om het toernooi uit te bouwen van een middag- naar een dagtoernooi met meer bedenktijd per partij. Hierbij zal dankbaar gebruik gemaakt worden van de expertise van de organisatoren van het J.de Kluyver toernooi (Spijkenisse, 4 april aanstaande) en het Open (Jeugd)kampioenschap van Gouda (5 september 2020). Ook RSR Ivoren Toren heeft plannen om een dergelijk toernooi te organiseren, namelijk op 24 mei.

Op die manier ontstaat er naast de Grand Prix cyclus (met gesloten groepen op rating) binnen de RSB een tweede toernooi cyclus (Zwitsers op leeftijd). Hiervoor is voorlopig de werknaam ‘Grand Slam’ gekozen. Weet iemand een nog betere naam? Dan horen we dat graag op 4 april tijdens het eerstvolgende Zwitserse toernooi, het 26e J.de Kluyver jeugdschaaktoernooi in Spijkenisse. Jij komt dan toch ook (weer)?