Kemper senioren schaaktoernooi 2016


Taart voor Aart

Aart Baas van schaakvereniging Lekstroom uit Nieuwegein heeft zaterdag 19 maart 2016 de 16e editie van het befaamde Alblasserdamse schaaktaartenfestijn gewonnen. Dat betekende dat hij aan het einde van de middag niet alleen met een overheerlijke slagroomschnitte maar ook met de wisselbokaal naar zijn woonplaats Hei- en Boeicop terugreisde. In de eerste ronde zag er het overigens niet naar uit dat Aart aanspraak ging maken op de toernooiwinst. Hij kwam een stuk achter en in een glad verloren stelling terecht tegen de in blakende vorm verkerende Pascaliet Péter Pápai.

Aart schwindelde zich echter uit de problemen door een matnet te breien, waarin Péter zich liet vangen. Na dit gelukkige eerste punt kwam Aart beter in zijn spel en won hij achtereenvolgens van Henk Prins, Meinte Smink en Frank Plomp. In de vijfde ronde moest hij echter zijn meerdere erkennen in Teus Dekker, die daarmee de leiding overnam. Op zijn beurt verslikte Teus zich in de zesde ronde in Cor Oliemans uit Papendrecht, terwijl Aart zich herstelde tegen Dirk Brijs. Zo kwam het uiteindelijk aan op de laatste ronde waarin de beide koplopers Aart en Cor elkaar in een onderlinge partij troffen.

En zo beleefde het Kemper toernooi een zeldzaam spannende ontknoping. Aart en Cor gingen bij het ingaan van de laatste ronde dus samen aan de leiding met 5 punten uit 6 partijen. In een onderling duel zouden zij gaan uitmaken wie een jaar lang de wisselbeker mag afstoffen. Bij remise was dat echter nog niet zeker, want achter beide koplopers waren er nog drie kapers op de kust die langszij konden komen: Teus Dekker, Paul de Freytas en Meinte Smink. Teus won inderdaad zijn laatste partij en Meinte versloeg Paul in een bloedstollende partij. Daarmee kwamen Teus en Meinte beiden op 5,5 punten. Het bleek niet voldoende voor de toernooiwinst, want Aart wist Cor te verslaan en kwam daarmee op 6 punten.

Naast de wisselbeker nam Aart ook een taart mee naar huis. Ook voor nummer 2, Teus, was er taart, net als voor de nummers 10, 16 en 24 (vooraf bepaald) en de nummers 3, 9 en 22 (na loting) in de eindstand. De laatste taart was voor Steyn de Lange die in de stand als hoogste jeugdspeler (tot 21 jaar) eindigde, met slechts 1,5 SB-punten voorsprong op Michael Bijkerk. Tot slot wonnen Matthias Rietveld en Dominggus Paays elk een magnetisch wandschaakbord vanwege hun indrukwekkende ratingprestaties. Hieronder alle uitslagen en op de volgende pagina een foto impressie van het toernooi dat werd geopend door de wethouder van Sport van Alblasserdam, de heer Arjan Kraijo. Hij deed dit door na enkele mooie woorden de eerste zet uit te voeren aan het bord van Michael Bijkerk en Peter van Wermeskerken.