Ideko jeugdschaaktoernooi 2016


Uitslagen en eindstanden van het Ideko jeugdschaaktoernooi 2016 bekijken? Klik dan hier.

Ideko Interieurbouw

Ideko Interieurbouw: interieurs voor en door professionals

Toernooiverslag  

Zaterdagmiddag 3 december 2016 organiseerde schaakclub PASCAL het derde RSB Grand Prix toernooi van 2016/2017: het Ideko jeugdschaaktoernooi. Precies 72 deelnemers hadden zich aangemeld. Een ideaal aantal, want zo waren er 9 complete groepen van 8 spelers te maken en was er niemand een rondje vrij.

De indeling was op sterkte, dat wil zeggen op elorating. Op die manier werd het in elke groep een spannende middag met veel gelijk opgaande partijen. De spelers in de hogere groepen dachten duidelijk langer over hun zetten na dan de spelers in de lagere groepen. Zo gebruikten de spelers in de groepen 1 en 2 hun bedenktijd van 15 minuten per partij vaak volledig (en dachten zij ook in de 15 minuten van hun tegenstander na) en waren kinderen in de groepen 5 tot en met 9 soms al na 2 minuten klaar met hun partij, waarna zij dus bijna een half uur moesten wachten op de volgende ronde. Het was en is niet anders. Alle goede schakers zijn op die manier begonnen.

In groep 9 had groepsleider Bert Terlouw het druk met 8 beginnende schakers, waaronder maar liefst 7 Pascalieten. Zo moest Bert de kinderen menigmaal wijzen op het verschil tussen pat en mat. Aan het begin van de laatste ronde waren er nog 3 kanshebbers op de groepswinst. Koploper Sifra de Jong had 5 punten, gevolgd door Kristel van Middelkoop en Niels Stok met elk 4,5 punten. In een rechtstreeks duel versloeg Kristel Sifra, terwijl Niels tegen Samin van den Berg (Capelse SV) niet verder kwam dan remise. Hierdoor eindigde Kristel als eerste met 5,5 punten, gevolgd door Sifra en Niels met 5 en Samin met 4 punten.

Groep 8 werd geleid door Wesley de Lange. Ook hij zag een spannend slot. Na 5 ronden had Christiaan Blom (PASCAL) nog een 100% score, maar werd hij wel op 1 punt achterstand gevolgd door Daniël de Waal (Klim-Op) en Manixia Wortman (Chalois Europoort). In de voorlaatste ronde kwam Daniël langszij door Christaan te verslaan. Marnixia verslikte zich die ronde in Loek Blokland (RSR Ivoren Toren) en verzuimde daarmee mede aan kop te komen. In de laatste ronde speelde ze echter weer sterk en won ze van Daniël, die daardoor de groepswinst toch aan Christiaan moest laten. Marnixia werd tweede op basis van het onderling resultaat met Daniël, die dus derde werd. Joshua Koers (PASCAL) was de lucky loser in deze groep. Met een 50% score van 3,5 uit 7 legde hij beslag op de vierde prijs.

Terje de Heij (J.S.C. Magnus Leidsche Rijn) was duidelijk de sterkste in de door Michael Bijkerk geleide groep 7. Alleen in de tweede ronde noteerde hij een nul. Dat was in de partij tegen Benjamin Venema (PASCAL). De andere 6 partijen won hij. Dirk Koelewijn (Capelse SV) werd met 5 punten tweede in deze groep en Douwe Dirk Tasma (SV IJsselmonde) met 4 punten derde. Ook Benjamin scoorde 4 punten, maar op basis van het onderlinge resultaat met Douwe Dirk moest hij genoegen nemen met de lucky loser prijs.

Ad Stabij was de groepsleider die de eerste uitslag van de middag kon noteren. In zijn groep 6 was de partij aan het derde bord tussen Jasper Krause (Klim-Op) en Rawi Wortman (Charlois Europoort) al afgelopen voordat toernooi organisator Hans van den Beukel consumptiebonnen had uitgedeeld. De groepswinst werd beslist op basis van het onderlinge resultaat tussen Robin Tenhunen (De Giessen en Linge) en Ansh Jakhari (Spijkenisse). Beide spelers haalden 6 uit 7 maar Robin had in de tweede ronde met zwart van Ansh gewonnen. Een ronde later liet Robin zijn enige steekje vallen en wel tegen Quinten van Schelven (Barendrecht). Ook de plaatsen 3 en 4 werden beslist op onderling resulaat. Zowel Nick Lai (JSC De Pionnetjes) als Oscar Verver (Dordrecht) scoorden 4 uit 7, maar in de eerste ronde had Nick met de zwarte stukken Oscar verslagen.

Groep 5 werd geleid door Marijke Koers die eigenlijk veel meer verstand van dammen dan van schaken heeft en dus een leerzame middag beleefde! Zij zag drie spelers met 5,5 punten op de gedeelde eerste plaats eindigen. De laptop van wedstrijdleider Philip Westerduin en het door Angelo Ayala geprogrammeerde Excel bestand wisten er echter wel raad mee en zo werd Geert Brandt (PASCAL) als winnaar uit de bus, voor Yisha Chen en Tonny Wang (beiden van Klim-Op). Donald Bötticher (Waalwijk), die de groep nog spannender had gemaakt door in de voorlaatste ronde van Geert te winnen, legde met 4 uit 7 beslag op de vierde plaats en dus de lucky loser prijs.

Wat betreft de groepswinst was de door Eduard Hartog geleide groep 4 de minst spannende, want Mees de Heij (J.S.C. Magnus Leidsche Rijn) veegde de ene na de andere tegenstander van het bord en haalde als enige van de 72 spelers een 100% score, 7 uit 7 dus. Ver achter Mees was het echter des te spannender en zat het heel dicht op elkaar: Maarten Hartkoren (Sliedrecht) met 4,5 punten, Chen Huang (RSR Ivoren Toren) met 4 punten en Marijn Kieviet (PASCAL) met 3 punten. Marijn werd de lucky loser, want hij won het met zijn SB-score van Maxim van Emmerik (Ridderkerk) en Sjoerd Smink (PASCAL). Met hun drieën bleven ze Niels de Groot (Krimpen a/d IJssel) maar een half puntje voor.

In de door Wim Roodnat geleide groep 3 bleef Matthias Rietveld (PASCAL) ongeslagen. Vier winstpartijen en drie remises bleken voldoende voor de groepswinst. In de laatste ronde had Matthias genoeg aan remise tegen Joep Westerhof (RSR Ivoren Toren) om zijn naaste belagers Aron Roozendaal (Capelse SV) en Alan Bakija (Klim-Op) achter zich te houden en zich van de eerste plaats te verzekeren. Alaya Retel Helmrich (Klim-Op) had zich naast Aron en Alan kunnen vestigen, maar zij verloor in de laatste ronde van Bent Blokland (RSR Ivoren Toren) en moest daardoor genoegen nemen met de vierde plaats en de lucky loser prijs.

De jarige Arie Prins had groep 2 onder zijn hoede. Hij zag Aarush Srivastava (Almere!) verlaat binnenkomen. Vanuit de file op de A16 had hij de wedstrijdleiding al laten weten dat zijn reis naar Papendrecht vertraging had opgelopen. Gelukkig voor Aarush stonden er – toen hij uiteindelijk arriveerde en achter het bord plaatsnam – nog voldoende minuten op zijn klok om zijn partij in de eerste ronde in winst te kunnen omzetten. De groepswinst ging naar Joaquin Aarts (RSR Ivoren Toren) met 5,5 punten. Joaquin haalde in de laatste ronde Yuhao Chen (Klim-Op) in, die door verlies tegen Jannes Westerhof (RSR Ivoren Toren) niet alleen zijn koppositie aan Joaquin verspeelde maar op grond van onderling resultaat ook Jannes met zijn 5 punten voor moest laten gaan. Achter Yuhao werd Mariët Pols (Krimpen a/d IJssel, rating 793) vierde met 3,5 punt, een half puntje voor haar twee jaar jongere broer Lennart Pols (Krimpen a/d IJssel, rating 793!) tegen wie ze in de eerste ronde remiseerde.

Tot slot groep 1 onder leiding van Meinte Smink. In deze groep was het smullen van partijen op hoog niveau. Er werd gestreden tot de laatste seconde. Dat Cedric Kerkmeester (Klim-Op) de titel ging opeisen werd in de loop van het toernooi wel duidelijk. Hij won de ene na de andere partij, remiseerde alleen in de vierde ronde (tegen Manasvita Basa), en zag zijn concurrenten punten verspelen. Daarmee werd de nummer 2 van het vorige Ideko toernooi met de indrukwekkende score van 6,5 uit 7 de nieuwe kampioen. Ruim achter Cedric was het dringen geblazen. Bij het ingaan van de laatste ronde stonden Manasvita Basa (Almere) en Johan Starmans (Tilburgse S.V. Rochade) gedeeld tweede met 3,5 punten en moesten zij het in de laatste ronde tegen elkaar opnemen. Op een half puntje daarachter stonden Eva Stok (Ridderkerk) en Hein Schouwenaars (Klim-Op), die elkaar ook in de laatste ronde zouden treffen. Manasvita en Johan remiseerden, terwijl Eva van Hein won. Daarmee eindigden Manasvita, Johan en Eva alle drie met 4 punten op een gedeelde tweede plaats. Op basis van SB-punten ontving Manasvita de tweede prijs en Johan de derde prijs door zijn onderlinge resultaat tegen Eva. Haar viel de vierde en dus de lucky loser prijs ten deel. Daarmee was het derde RSB Grand Prix toernooi gespeeld.

Het Ideko jeugdschaaktoernooi werd overigens mogelijk gemaakt door:

  • Sponsor Martin Schipper, directeur van Ideko interieurbouw BV.
  • Stichting Denksportcentrum Papendrecht
  • De Rotterdamse Schaakbond (Angelo Ayala, Philip Westerduin en Eduard Hartog)
  • Schaakclub PASCAL (Arie Speksnijder, Margreet Speksnijder, Gea Terlouw, Meinte Smink, Arie Prins, Wim Roodnat, Marijke Koers, Ad Stabij, Michael Bijkerk, Wesley de Lange, Bert Terlouw, Jaap Lip, Jack de Ruijter en Hans van den Beukel)
  • En de 72 deelnemers (en hun ouders en begeleiders), afkomstig uit alle windstreken, van Tilburg tot Almere en van Utrecht tot Spijkenisse.

 

Foto verslag

 

20161203_160225  20161203_154045  20161203_152124

20161203_145215  20161203_145153

20161203_145137  20161203_145103

20161203_145044

img_3367 Prijswinnaars groep 1

img_3365 Prijswinnaars groep 2

img_3362 Prijswinnaars groep 3

img_3360 Prijswinnaars groep 4

img_3358 Prijswinnaars groep 5

img_3355 Prijswinnaars groep 6

img_3352 Prijswinnaars groep 7

img_3351 Prijswinnaars groep 8

img_3349 Prijswinnaars groep 9