Ideko jeugdschaaktoernooi 2015


Uitslagen en eindstanden van het Ideko jeugdschaaktoernooi 2015 bekijken? Klik dan hier.

Ideko Interieurbouw

Ideko Interieurbouw: interieurs voor en door professionals

Toernooiverslag  

Zaterdagmiddag 9 januari 2016 organiseerde PASCAL het vierde RSB Grand Prix toernooi van 2015/2016: het Ideko jeugdschaaktoernooi. Maar liefst 86 deelnemers wisten de weg naar het Denksportcentrum in Papendrecht te vinden. Daarmee werd het record van vorig jaar met 2 deelnemers verbroken. Er werd gespeeld in 11 groepen, zo goed als mogelijk ingedeeld op sterkte. Het kostte de wedstrijdleiding even tijd om tot zo’n definitieve indeling te komen, maar 20 minuten later dan gepland kon de strijd op de 64 velden dan toch beginnen.

In groep 11 was het tot op het laatst spannend. De twee koplopers, Jasper Krause (Klim-Op) en Aristarch Potapov (RSR Ivoren Toren), hadden alle partijen gewonnen tot zij elkaar in de laatste ronde troffen. Het werd remise en dus loten om de eerste prijs. Jasper was daarbij de gelukkige. Ook om de derde prijs moest geloot worden in deze groep. Tim van Huizen (De Pionier) en Sophie Li (Spijkenisse) hadden beiden een prachtige score van 4,5 uit 7. Hun onderlinge partij in de voorlaatste ronde was remise geworden en ook het aantal gewonnen partijen en de SB-scores waren gelijk. Dus was er volgens het reglement maar één oplossing: loten. Tim won en Sophie moest genoegen nemen met de prijs voor de lucky loser, hoewel die vierde prijs (een standaard met schaakstukken) misschien nog wel mooier was dan de beker voor de derde plaats.

Groep 10 beleefde ook een spannende zevende slotronde. Daar zag het na vijf ronden niet naar uit. Soroush Abafar (CSV) stond met 5 uit 5 fier aan de leiding, op 1 punt achterstand gevolgd door Corstiaan Heuvelman (PASCAL) en op 2 punten achterstand gevolgd door Jungbin Lee (RSR Ivoren Toren). In de zesde ronde wist Jungbin te winnen van Soroush en pakte Corstiaan een half puntje. Zo stonden de drie jongens bij het ingaan van de laatste ronde plotseling zeer dicht op elkaar: 5,0, 4,5 en 4,0 punten. Soroush maakte in de laatste ronde echter geen fout, rekende in een rechtstreeks duel af met Corstiaan en behield de eerste plaats. Jungbin passeerde Corstiaan door ook in de laatste ronde te winnen en werd tweede. Corstiaan eindigde als derde en bleef PASCAL-clubgenoot Julian Rietveld, die vierde werd, een punt voor.

Groep 9 was een nek aan nek race tussen David Geragesion (CSV) en Jeroen Verkade (3-Torens). David rijgde de ene overwinning aan de andere en Jeroen had alleen een halfje moeten afstaan aan Maarten Hartkoren (Sliedrecht). In de laatste ronde troffen de twee elkaar en Jeroen won. Kian Vermeer (CBS de Hoeksteen) legde met 5 punten beslag op de derde plaats en Maarten Hartkoren werd met 4 punten vierde in deze groep.

In groep 8 was het Aron Rozendaal (CSV) die het na 1,5 punt uit de eerste 3 ronden gescoord te hebben, tijd vond voor een lange eindsprint naar de eerste plaats met 5,5 punten. Hij haalde daarbij zowel de twee Nielsen – Niels van Herk (CSV) werd tweede met 4,5 punten en Niels Zwanenburg (3-Torens) derde met 4 punten – als Sjoerd Smink (PASCAL) in, die ook 4 punten haalde. Job Timmers (Spijkenisse) viel – ook met 4 punten – net buiten de prijzen. Het onderling resultaat bleek beslissend in de eindrangschikking van Niels, Sjoerd en Job.

Alaya Retel Helmrich (Klim-Op) liet in groep 7 duidelijk zien dat zij de sterkste was door alle zeven partijen te winnen. Achter haar streden Jochanan Alberts (Sliedrecht) en Milan Braaksma (Barendrecht) om de tweede plaats. Op basis van het onderlinge resultaat werd Jochanan tweede en Milan derde. Achter hen werd de strijd om de vierde plaats ook op onderling resultaat beslist in het voordeel van Joep Westerhof (RSR Ivoren Toren). Hij werd de lucky loser en niet Simcha de Lange (Dordrecht) die ook heel knap 4 uit 7 scoorde.

Roy Kienjet (Klim-Op) was stukken hoger ingedeeld dan de vorige RSB Grand Prix toernooien en hij bewees dat dat terecht was. Met een score van 6 uit 7 (hij stond slechts twee remises toe) eindigde hij met grote afstand op de eerste plaats in groep 6. Bij het volgende RSB Grand Prix toernooi in Alblasserdam kan hij dus in een nog hogere groep worden ingedeeld. Dani Retel Helmrich (De Pionier) en Lamiek Tsehaye (RSR Ivoren Toren) scoorden elk 4 punten. Het bleek genoeg voor een tweede en derde plaats (op basis van onderling resultaat). Mick Huijsman (Klim-Op) werd met 3,5 punten de lucky loser, want het zat in deze groep erg dicht bij elkaar: Sander Korsten (PASCAL) en Bent Blokland (RSR Ivoren Toren), beiden met 3 punten, en Silas van der Geld (Spijkenisse) en Maxim van Emmerik (Ridderkerk) met respectievelijk 2 ,5 en 2 punten.

In de eerste ronde van groep 5 verloor Dylan Achuthan van Alan Bakija (beiden van Klim-Op). Vervolgens won Dylan al zijn partijen en moest hij hopen op 1,5 punt verlies van Alan. Dat leek maar niet te komen tot Alan in de vijfde ronde van Wessel Luiten (Messemaker 1847) verloor. In de twee laatste ronden maakte Alan echter geen fouten meer en op basis van onderling resultaat werd Alan eerste en Dylan tweede. Achter deze twee toppers legde Joaquin Aarts (RSR Ivoren Toren) beslag op de derde plaats met 5 punten. De vierde (lucky loser) prijs ging naar Wessel Luiten die het in deze groep dus nog spannend maakte.

Groep 4 werd bij het ingaan van de laatste ronde aangevoerd door Chivaro Friendwijk (RSR Ivoren Toren) met 5,5 uit 6, op de voet gevolgd door Matthijs van Delft (De Pionnetjes) met 5 uit 6. Chivaro had in de tweede ronde gewonnen van Matthijs en wist dus dat remise in de laatste ronde voldoende zou zijn voor de groepswinst. Hij verloor echter onverwachts van Maurice Hoogstrate (Zwijndrecht). Zou Matthijs zijn kans grijpen en langszij komen? Nee, want ook hij verloor in de laatste ronde en wel van Manasvita Basa (Almere) die daarmee met 4 punten samen met Luka Jansen (Klim-Op) op de gedeelde derde plaats terecht kwam. Op basis van het onderling resultaat ging de derde prijs naar Luka en de lucky loser prijs naar Manasvita.

Yuhao Chen (De Pionnetjes) legde de basis voor het winnen van groep 3 al in de eerste ronde door één van zijn concurrenten, Olivier Lipschart (Klim-Op), te verslaan. Weliswaar verloor Yuhao vervolgens in de tweede ronde van Hendrik Donders (Sliedrecht), maar daarna volgden alleen maar winstpartijen, zoals die in de derde ronde tegen een andere concurrent, Luana Mensing (Sliedrecht). Daarmee finishte Yuhao met 6 punten op de eerste plaats. Olivier verloor op zijn beurt in de vijfde ronde van Matthias Rietveld (PASCAL), waardoor hij met een half punt achterstand op Luana de laatste ronde inging. Zijn directe tegenstandster in die laatste ronde was ….. jawel ….. Luana. Olivier wist die laatste partij van Luana te winnen en legde daarmee met 5 punten beslag op de tweede plaats. Luana Mensing (Sliedrecht) werd met 4,5 punten keurig derde. Tygo Tiemens (Spijkenisse) tenslotte behaalde met 4 punten de lucky loser klassering op basis zijn onderlinge resultaat tegen Hendrik Donders.

In groep 2 was de spanning aan het begin van de laatste ronde te snijden. Maar liefst 6 van de 7 spelers maakten nog kans op een prijs en slechts 1 van die 6 was zeker van een prijs, namelijk Eva Stok (Ridderkerk) die met 5 punten de ranglijst aanvoerde, gevolgd door Meri Bahadoer (RSR Ivoren Toren) met 4,5 punten, Kathleen Wiegmann (Spijkenisse), Daniël Franke (Spijkenisse), Lucas Zuurmond (Messemaker 1847) met ieder 3,5 punten en Hein Schouwenaars (Klim-Op) met 2,5 punten. Hein won in de laatste ronde van Lucas en Eva verloor van Kathleen, waardoor Meri Eva voorbij had kunnen gaan, ware het niet dat zij van Daniël verloor. Eva bleef dus eerste. Haar 5 punten bleken voldoende om Daniël, Meri en Kathleen een half puntje voor te blijven. Op basis van de onderlinge resultaten kreeg Daniël de tweede prijs, Meri de derde prijs en Kathleen de vierde prijs toebedeeld.

Tot slot groep 1. Ook hier spannend? Spannend was niet het juiste woord. Thriller was meer op zijn plaats. Bij het ingaan van de laatste ronde stonden er 3 spelers bovenaan met ieder 4 punten, gevolgd door 3 spelers met ieder 3 punten. Het geval wilde dat elke speler met 4 punten in de laatste ronde tegen een speler met 3 punten moest. Zouden de spelers met 3 punten winnen, dan zouden er 6 spelers met 4 punten gelijk eindigen op de eerste plaats!!! En bijna gebeurde dit ook. William Shakhverdian (Veluws Schaakgenootschap) knokte zich naast Dominggus Paays (RSR Ivoren Toren) en Cedric Kerkmeester (Klim-Op) kwam op gelijke hoogte met Sam Vermeer (CBS de Hoeksteen). Alleen “4-punten speler” William Gijssen (Sliedrecht) wist “3-punten speler” Tobias Lipschart (Klim-Op) van zich af te houden en de winst te pakken. Daarmee zag de eindstand er aan de top als volgt uit: 1. William Gijssen 5 punten, gevolgd door vier spelers met 4 punten op een gedeelde tweede plaats. De onderlinge resultaten gaven uiteindelijk de doorslag: 2. Cedric Kerkmeester, 3. Sam Vermeer, 4. William Shakhverdian en 5. Dominggus Paays.

Het Ideko jeugdschaaktoernooi 2015 werd mogelijk gemaakt door:

  • Sponsor Martin Schipper, directeur van Ideko interieurbouw BV, die bovendien de prijzen uitreikte.
  • Stichting Denksportcentrum Papendrecht
  • De Rotterdamse Schaakbond (Angelo Ayala, Philip Westerduin en Eduard Hartog)
  • Schaakclub PASCAL (Arie Speksnijder, Margreet Speksnijder, Bert Terlouw, Gea Terlouw, Meinte Smink, Kees van Meerkerk, Arie Prins, Henry Penning, Peter Papai, Jaap Lip, Jack de Ruijter en Hans van den Beukel)
  • En de 86 deelnemers (en hun ouders en begeleiders)