Ideko senioren schaaktoernooi 2014


Zaterdagochtend 8 november 2014 om half 10 hadden zich 40 schakers gemeld voor het Ideko schaaktoernooi. Dit betekende een volle zaal, waar de gehele dag gezelligheid en spannende schaakpartijen hand in hand gingen. Onder leiding van Hans van den Beukel werd het ook dit jaar een perfect georganiseerd toernooi, inclusief lunch en barfaciliteiten.

Het Ideko schaaktoernooi 2014

Anna-Maja Kazarian (2e plaats) in actie tegen Philip Westerduin.

De organisatie was blij verrast met de komst van de 14-jarige Anna-Maja Kazarian, die al vele malen Nederlands kampioen was. Dat ze het de winnaar van vorig jaar Lennard den Boer moeilijk zou maken, was van te voren duidelijk. In de vijfde ronde moesten de favorieten tegen elkaar en bleken de KNSB spelers dan ook gelijkwaardig. Andere spelers, die toen nog meededen voor de mooie wisselbokaal, waren Bert Terlouw, Ben Sitton en Meinte Smink. Terwijl deze spelers gedurende de middag halve en hele puntjes weggaven bleven Lennard en Anna-Maja winnen.
Uiteindelijk kwam Lennard, op grond van weerstandpunten als eerste over de finish. Anna-Maja werd tweede en Meinte derde. Al met al een zeer geslaagd toernooi, waarbij met dank aan alle vrijwilligers, weer promotie is gemaakt voor het schaken.

Op de website van Tom’s schaakboeken staat een fotoreportage van het toernooi.

Na het toernooi ontvingen we het volgende bericht van Johan Knijff, deelnemer, verrichter van de eerste zet, oud-voorzitter en in 1959 mede-oprichter van schaakvereniging Papendrecht:

“Dat de jeugd de toekomst heeft werd weer eens bewezen op het Ideko schaaktoernooi van 8 november j.l., dat op voortreffelijke wijze werd georganiseerd door de s.v. Papendrecht/Alblasserdam. Mij was gevraagd om het toernooi te openen met de eerste zet aan bord 1. Een eer, maar tevens een leuke verrassing want aan het eerste bord trof ik niemand minder dan het grootste vrouwelijke schaaktalent van ons land en inmiddels ver daarbuiten, de 14 jarige Anna Maja Kazarian, in Nederland geboren uit Georgische ouders. Met de zet e2-e4 begon haar partij tegen de Pool Roman Bojanowski. Ze zou het toernooi gedeeld winnen met Lennard den Boer (s.v.Dordrecht) met 6,5 uit 7.

De eerste zet door Johan Knijff

Johan Knijff speelt de eerste zet voor de partij van Anna Maja Kazarian tegen Roman Bojanowski bij het Ideko toernooi van 2014.

Anna Maja Kazarian (WFM), rating 2110 is een supertalent. Ze behaalde op 10-jarige leeftijd het diploma van stap 6 van de KNSB. Ze werd 23 keer Nederlands kampioen in allerlei categorieën, goed voor 209 bekers! Ze speelt op het hoogste niveau in de meesterklasse van de KNSB. Anna Maja Kazarian blinkt op vele gebieden uit. Ze leerde op 6-jarige leeftijd van haar opa schaken. Als ze 7 is neemt ze deel aan de schaakkampioenschappen in Waalwijk. Een jaar later is ze Nederlands kampioen in haar categorie. Daarnaast is het een zangtalent. Haar Ave Maria kan de toets weerstaan. Op de basisschool mag ze een klas overslaan. Ze doet momenteel het Gymnasium, waar ze tot de besten behoort. Een bescheiden jonge vrouw. Mooi om meegemaakt te hebben!

O ja, ik zou het bijna vergeten. Ik deed zelf ook mee. Met m’n 50% score was ik niet ontevreden. Relativeren hoort ook bij ons bestaan.”