Eerste competitienederlaag PASCAL 1


Op dinsdagavond 14 februari 2023 werd de RSB-competitie voor het eerste team hervat met een wedstrijd tegen het sterke Barendrecht/IJsselmonde 1. Dit feit was niet tot iedereen doorgedrongen, want om 20.00 uur zaten maar 6 spelers van de thuisclub achter de borden. Jo Pattinama was de wedstrijd compleet vergeten en Michael Bijkerk kon ook niet meedoen en gaf dat via vriend Gerrit op het laatste moment door. Dat bracht enige onrust aan het begin, maar gelukkig waren Peter Schot en Waleed Alquafi bereid in te vallen! Dank daarvoor!

Dan de wedstrijd zelf. De start was niet al te best. Kees van Meerkerk greep al op de derde zet mis en speelde daarna een kansloze partij, hoewel het nog wel even duurde voor hij de nekslag kreeg. Johan Steenbergen moest een misgreep ook bekopen met een nul en Melvin Holwijn speelde niet zijn beste wedstrijd. Na een overwicht in het begin, kwam zijn tegenstander toch in de wedstrijd en Melvin kwam in het eindspel uiteindelijk pionnen tekort om de nederlaag te ontwijken. Bert Terlouw speelde een degelijke afruilvariant van het Frans en kwam niet in de problemen. Hij kwam vrij vlot tot de conclusie dat remise het hoogst haalbare was.

Op de andere 4 borden was de strijd nog in volle hevigheid gaande. Alleen Peter Schot had een kwaliteit ingeleverd en stond lastig. Uiteindelijk verloor Peter in het eindspel. Gelukkig bleven er toch nog enkele puntjes in Papendrecht. Kees Brinkman speelde solide en kon de de overwinning bijna ruiken, maar toch lukte dat net niet, remise dus. Hans van den Beukel leverde een pittig gevecht met veel stukken op het bord. Toen de kruitdampen waren opgetrokken resteerde een eindspel van paard tegen loper met ieder 6 pionnen. Na herhaling van zetten werd tot remise besloten.

Waleed Alquafi streed een gelijke strijd, maar ging gedurfd op zoek naar de winst via een opgerukte vrijpion. Dat was uiteindelijk beslissend, want het bracht hem in een winnend eindspel. Hoewel het nog lastig genoeg bleek om dat te verzilveren. Knap invalwerk, Waleed! Door deze enige winstpartij stond er een draaglijke eindstand op de borden. We kijken alvast uit naar onze 5e wedstrijd op 23 maart tegen opnieuw een sterk team: Sliedrecht 1.