Beker Dordrecht – Pascal 1½-2½


In de bijna sterkste opstelling ging Pascal naar Dordrecht voor de 1e ronde van de bekerwedstrijd binnen de Rotterdamse schaakbond. Grote broer binnen de Drechtsteden werd toch wel een beetje gevreesd.

Na een uur spelen was het op alle vier de borden een redelijk gelijk opgaande strijd. Geen kwestie van weggespeeld worden maar ook nog geen overwinningsroes.
Een half uur later begon de spanning zich af te tekenen. Peter Kuijpers begon aan een goede aanval met pionwinst. Teus Dekker daarentegen verspeelde een pion en kwam wat in de moeilijkheden. Meinte Smink kwam met zijn Koning ongeveer midden op het bord en moest alle zeilen bijzetten. Kees Brinkman kreeg een zware koningsaanval te verduren en moest zich met hand en tand verdedigen.
Om half elf schrok iedereen op uit zijn gepeins omdat de klok bij Peter plotseling een verkeerde tijdcontrole gaf. Bleek een technisch probleem te zijn.

Om 22.45 uur haalde Meinte het eerste halve punt binnen. De aangeboden winstdeling werd (in een soort dankbaarheid?) aanvaard.
Peter stond ondertussen twee pionnen in een betere stelling voor.
Ook de tegenstander aan bord vier zag geen winstkansen meer en stelde in de remisestelling voor het punt te delen.
Met de stand van 1-1 werd het toen heel spannend. Peter ging nog steeds goed maar rond de stelling van Teus ontstond enige vrees. Maar laatst genoemde bewees zijn kracht en eindspelkennis. Heel mooi wist hij de tegenstander remise af te dwingen.

Hierna waren alle ogen gericht op de laatste partij aan bord 1. De betere stelling en de voorsprong in pionnen liet Peter zich niet meer ontglippen. Tactisch sterk wikkelde hij de partij af naar winst.

Pascal triomfeerde over de sportieve verliezers uit Dordrecht.