Verslag schaakmatch Hoekse Waard 1- PASCAL 2

De verwachting voor deze match tegen het sterke Hoekse Waard was gezien hun hogere gemiddelde rating (+130 ) niet hoog gespannen. Gelukkig had Peter van Wermeskerken vooraf aangegeven met zwart van elke 1800 speler te kunnen winnen. Hij mocht dan ook aan bord 2 laten zien wat hij kon.

De locatie in Numansdorp was prima. Elke speler aan een eigen tafel, zoals wij in het DSC gewend zijn De start kon niet beter. Aan bord 1 speelde Jo Pattinama tegen Walter van Dijk een puike partij. In een ingewikkelde combinatie wist hij de opponent te verschalken en stond er na een uur spelen het eerste punt op het bord. Hij werd gevolgd door Koert Timmerman die in een siciliaan zijn handen vol had aan Frans op de Beek. In een open stelling met aanvallen van beide spelers wist Koert de vijandelijke dame te winnen, waarna Frans opgaf. Bij nadere analyse achteraf bleek, dat hij te snel had opgegeven. Hij had nog zoveel mogelijkheden dat hij minstens remise had kunnen maken (2-0) Na dit meevallertje was het de beurt aan  Gerrit de Jong die aan bord 8 tegen Kees van’t  Land  eveneens een zware partij voor zijn kiezen kreeg. Door herhaling van zetten eindigde deze in remise (2.5-0.5) Teus Punt aan bord 3 kreeg te maken met Jan de Mik . De opening was goed en Teus kwam prima te staan. Hij vergat echter regelmatig zijn klok in te drukken en kwam nadat de stelling steeds ingewikkelder werd in tijdnood. In de tijdnood fase greep hij mis en moest opgeven (2.5-1.5) Invaller Arie Prins speelde tegen Bas van Dijk aan bord 6. Arie verkreeg een goede stelling. Alleen een minpuntje:  zijn tegenstander kon een toren op veld a7 plaatsen. Deze kon op zich daar niet veel op uitrichten , zodat Arie ten aanval trok. Het zag er allemaal goed uit, · doch Arie vergat de toren op a7 en juist toen hij een klap wilde uitdelen ging hij pardoes mat ( 2.5-2.5) Na deze tegenvaller kon Michael Bijkerk tegen Ron van Leeuwen ( rating 1653) aan bord 5 een goede stelling opbouwen. Voor zijn doen nam hij behoorlijk de tijd om zijn zetten te bedenken. Na een complete afruil stonden er aan weerszijden een dame en 5 pionnen op het bord. Beide spelers gingen nog een hele tijd door hopend op een foutje van de ander. Die kwam er niet en besloten ze tot remise( 3-3). Hieruit kon Michael  de wijze levensles ontdekken: lang en diep nadenken loont! Intussen had Peter zijn 1800 speler gekregen Gert van Driel . Peter kreeg het zwaar te verduren en zijn opponent offerde een stuk en kreeg daarvoor ver vooruit gespeelde gevaarlijke pionnen. Voor de neutrale toeschouwer zag het er gevaarlijk uit. Maar Peter bleef kalm en wist de partij onder controle te krijgen. Toen het offensief verflauwde en de tegenstander in tijdnood kwam ging Peter in de tegenaanval, won een pion en een stuk, ·waarna Zijn opponent opgaf.( 4-3) Aller ogen waren nu gericht op Henry Penning aan bord 7 tegen Cees van de Berg. Henry had in een Engelse opening een mooie stelling opgebouwd. Helaas kon hij het op den duur niet bolwerken, daar hij met slechte loper en paard het moest opnemen tegen twee aanvallende paarden. Toen hij door een fout zijn mooie toren verloor moest hij zijn meerdere in zijn tegenstander erkennen zodat de eindstand een gelijkspel werd (4-4) Een mooi resultaat voor het team!