PASCAL 2 wint van Fianchetto 3

Ons tweede team is voortvarend aan de rentree in de derde klasse begonnen. Ook na drie wedstrijden blijven ze titelkandidaat mede door een knappe overwinning op Fianchetto 3 uit Schiedam.

De wedstrijden begon voorzichtig. Michael Bijkerk startte (te?) rustig met zijn witte stukken en trof een afwachtende tegenstander. Het leverde een evenwichtige partij op, waarbij risico’s werden vermeden en dat leverde al vroeg in de avond een remise op. Henry Penning speelde ook een gelijkwaardige partij. Henry nam met zwart het initiatief, opende de F-lijn en kwam steeds beter te staan. De Schiedammer maakt echter geen fouten en ving alle pogingen van zwart rustig op en ook hier werd de vrede getekend. Teus Punt speelde met wit tegen het Frans. Dat oogde wat passief, maar ook hier bleek de verdediging sterk genoeg. Teus kwam niet verder en moest zich eveneens bij remise neerleggen. Intussen deed Koert Timmerman goede zaken. Door slim spel bereikte hij een voorsprong van twee pionnen. Voldoende voor winst. Toch maakte Koert nog een rare fout, die een pion kostte. Het leek nog spannend te worden, maar Koert bleef koel en trok gedecideerd de winst naar zich toe en bracht daarmee PASCAL op voorsprong.

Peter van Wesmeskerken nam met op de zwarte damevleugel het intitiatief tegen de taaie Wim van Mullem. Hij won een pion, maar kwam in een lastig eindspel terecht. Peter probeerde van alles, maar de Schiedammer boodt prima tegenspel en bleef via eeuwig schaak op de been: remise. Arie Speksnijder speelde een boeiende partij. Dankzij een fraaie combinatie won Arie kwaliteit+pion, maar zat zijn dame op veld a1 in de tang. Hoe wit ook probeerde het lukte niet Arie’s dame te vangen. Toen Arie een kwaliteit terugofferde kwam zijn dame los. Na dameruil speelde hij een gewonnen partij en wit staakte de ongelijke strijd. Gerrit de Jong deed zijn centrumpion op e4 cadeau. Daardoor werd zijn stelling moeilijk. Zwart was oppermachtig, alleen een fout kon Gerrit nog redden en dat gebeurde nog ook! Zwart maakte een grote fout en Gerrit werd weer kansrijk op de damevleugel tot een black out hem fataal werd. Zonder dame was het klaar. Jo Pattinama speelde de langste partij. Hij reageerde heel rustig op een b4 opening en boekte pionwinst. Maar wit vocht knap terug en kwam dreigend naar f7 en e6. De stukken van Jo hielden tegen, maar de winst was ver weg. Toen de aanval niet doorsloeg kwam Jo sterk terug in de partij via een dame-inval eiste hij terecht de volle winst op. Daarmee bracht Jo de eindstand op een verdiende 5-3 overwinning en doet PASCAL 2 volop mee voor promotie. Een knappe prestatie, omdat het team vorig seizoen nog vierdeklasser was.

PASCAL 2   (1548) – Fianchetto 3  (1577)           5 – 3

1. Jo Pattinama                          1636 –   Hans Dopper                     1668         1 – 0
  2. Koert Timmerman               1610 –   Fred van Gent                   1562         1 – 0
  3. Peter van Wermeskerken   1669 –  Wim van Mullem              1615         ½ – ½