Kampioen een paar maatjes te groot voor PASCAL 3


Afgelopen dinsdag 8 maart kwam CSV 3 op bezoek bij PASCAL 3 voor de laatste speelronde in klasse 4A van de RSB-competitie. CSV was reeds kampioen en dus werd er gespeeld om des keizers baard, want ook voor PASCAL stond er niets meer op het spel, behalve dan niet met 0-8 afgedroogd te worden, iets dat zomaar zou kunnen gezien de krachtsverhoudingen: het achttal van CSV heeft een gemiddelde rating van 1561, dat van PASCAL is 959.

De grote vraag was: met welke bedoelingen was de kampioen naar Papendrecht afgereisd? Wilde zij wat openingsnieuwtjes uitproberen en stelde zij zich met een kleine overwinning tevreden? Of zou men trachten met glans van het vierde klasse niveau afscheid te nemen door met 0 – 8 te winnen en daarmee het eigen seizoen record van 0,5 – 7,5 te breken dat op 15 oktober 2015 in en tegen Sliedrecht werd gevestigd?

20160308_205947len

Lennard analyseert zijn partij

Het laatste (b)leek het geval. De ene na de andere PASCAL schaker werd van het bord geveegd. Zo was daar reeds na 3 kwartier spelen de capitulatie van de zwarte stukken van Lennard van Hal aan bord 5. Lennard had duidelijk zijn avond niet en liet meteen al in de opening het kaas van zijn brood eten: e4, Pf6, Pc3, d5,  exd5, Pxd5, Lc4, e6, Df3, Pxc3, Dxc3, b6?, Lb5! Een mokerslag, immers het is tegelijk een aftrekaanval, een tweevoudige aanval en een penning. Het paard ging verloren en in rap tempo veroverde tegenstander Marco Tjepkema ook alle andere stukken van Lennard. 0-1.

20160308_205713kee

Kees denkt na over een vluchtveld voor zijn paard dat door een pion wordt aangevallen

 

Korte tijd later – zo rond 21:15 uur –  was het binnen een minuut 0-2 en 0-3. Kees Klein aan bord 7 zag zich na de opening geconfronteerd met een zwarte stelling die door de witte stukken van zijn tegenstander André Grootenboer zwaar onder druk werd gezet. Door behendig gebruik te maken van de half open c- en f-lijn wist André Kees te dwingen tot een dubbelpion op de f-lijn. Daarmee werd toegang verschaft tot de verzwakte korte rokade stelling van Kees en was mat niet meer te pareren. 0-2.

20160308_205747mat

Matthias in de aanval

 

Matthias Rietveld aan bord 4 speelde vanaf de eerste zet te snel met zijn witte stukken. Het kostte hem de kwaliteit, waarvoor hij wel wat ruimte maar niet echt een aanval kreeg. De enige last die tegenstander Rob Docter hiervan ondervond was dat hij niet meer kon rokeren. Daarna werd het Rob niet moeilijk meer gemaakt en zeker na het cadeautje g3-g4 waarmee Matthias zomaar de pion weggaf die zijn koning beschermde, was het matnet zo gebreid. 0-3.   

20160308_205703pet

Peter in de stilte voor de storm(loop van de zwarte h-pion)

 

 

Péter Pápai liet achter de witte stukken aan bord 6 zien dat hij dit seizoen een mooie groei ontwikkeling in schaakvolwassenheid heeft doorgemaakt. Hij speelde wederom rustig en nam voor elke zet voldoende tijd. Péter speelde ook dit keer voor de winst. Daarbij offert hij in de opening graag een pionnetje om aanval te krijgen. Dat dit natuurlijk niet altijd kansrijk is, werd door tegenstander Derk Brus aangetoond. Derk sloeg de aanval van Peter af en stormde met zijn vrijpion over de h-lijn naar voren. Die was op den duur voor Péter niet meer te houden en zo kon wedstrijdleider en non-playing captain Hans van den Beukel om 21:45 uur wederom een 0-1 uitslag op het scorebord noteren. 0-4.

Voor de CSV-ers Rob en Derk betekenden hun winstpartijen overigens dat zij over het hele seizoen de maximale score van 6 uit 6 bereikten. Twee knappe prestaties waarvoor vanaf deze plaats onze felicitaties!

20160308_205925ad

Ad wachtte te lang met rokeren, vond hij zelf

Terug naar de match waar nog op 4 borden strijd werd geleverd en waar het voor de PASCAL spelers helemaal niet slecht uit zag. Des te verrassender was er binnen 5 minuten plotseling 2 partijen verloren gingen. Ad Stabij aan bord 1 had met zwart spelend ogenschijnlijk weinig problemen om het evenwicht in de stelling tegen Jan ten Brinke vast te houden. Maar ineens kwam Jan er met een dame en een toren doorheen. Volgens eigen zeggen had Ad te lang gewacht met rokeren en was zijn tegenstander gewoon een maatje of twee te sterk. 0-5.

20160308_205837lou

Louis in een fase van de partij waarin het nog alle kanten uit kon

 

 

Ook aan bord 3 bleek schijn te bedriegen. Louis Kemper liet de zwarte stukken met zijn bekende opportunistische schaakstijl soepel over het bord bewegen. Louis bezette het centrum met 2 pionnen en het leek allemaal beresterk te staan. Tegenstander Hans Blokland wist hier echter wel raad mee en kort voor tienen ontmantelde hij het centrum, won een pion en zelfs een vol stuk van Louis. 0-6 en nog slechts 2 borden om de eer te redden. Wesley de Lange aan bord 8 en Henry Penning aan bord 2.  

20160308_205636wes

Wesley bezet het centrum

 

 

Gelukkig lieten beide jeugdige spelers ons weer genieten van prachtig vechtschaak. Allereerst Wesley. Met zijn rating van 907 natuurlijk geen partij voor tegenstander Menno Schoone die een rating van 1459 achter zijn naam heeft staan. Menno speelde echter erg passief en gebruikte veel tijd. Wesley dacht intussen goed na in de tijd van Menno en speelde zeer actief. Misschien wel een beetje te actief, want na het offeren van een pion zette Wesley wat overmoedig zijn dame, een loper en twee paarden in het centrum. Er volgde een aanval van Menno op dit kwartet aan witte stukken. In eerste instantie leek Wesley de dans nog te kunnen ontspringen door een fenomenale sprong van één van zijn paarden, maar even later liep hij toch een stuk achterstand op. Nu is dat bij Wesley geen ramp, want juist als hij achter staat, gaat hij beter schaken. Soms verdenk je hem er daarom wel eens van dat hij expres een stuk weggeeft. En ook nu wist Wesley weer terug te komen in de partij. Met een brede grijns won hij het stuk terug en er resteerde een eindspel met iedere speler een koning, een toren en 6 pionnen. Terwijl hij nog zat na te genieten van zijn comeback kwam Wesley echter opnieuw materiaal achter, dit keer een pion. Ging het dan toch nog mis? Nee, beste lezer, want Wesley herhaalde het huzarenstukje en won ook de pion terug. Daarop besloten beide spelers – met nog een uur op de klok voor Wesley en slechts 12 minuten op de klok voor Menno – tot remise. Het was 22:15 uur en de eer was gered! 0,5 – 6,5.

20160308_205908hen

Harry en Henry zorgden voor spektakel

Was er nog meer eer te redden? Henry met zijn kersverse rating van 1338 probeerde het aan bord 2 met wit. Meerdere malen had hij al remise aangeboden. En terecht, want de stelling was volkomen gelijk. Maar tegenstander Harry Stroosma (rating 1693!) wilde er niet aan. Beide spelers hadden nog een koning, een dame, een toren en 5 pionnen op het bord. Het enige verschil was dat Harry twee geïsoleerde pionnen had, eentje op d6 en eentje op a6, en dat Henry op a2 en b2 twee verbonden pionnen had. Nadat Harry voor de tweede keer een remise aanbod had afgeslagen, kon Henry de verleiding niet meer weerstaan om toch iets te gaan proberen en op winst te gaan spelen, met het risico om het deksel op de neus te krijgen. Maar goed, Wesley had de eer toch al gered, dus wat kon PASCAL 3 nog gebeuren?

Henry dwong torenruil af en won de a-pion. Harry stoomde inmiddels met zijn geïsoleerde pion op naar d3. Zo werd een ogenschijnlijk onschuldige pion ineens heel gevaarlijk (niet letterlijk maar in schaakfiguurlijke betekenis). Inmiddels liep het al over elven en de toeschouwers stroomden twee rijen dik toe om dit spannende schaakspel te volgen. Onder de toeschouwers ook Eduard Hartog, de voorzitter van CSV, die het laatste speeluur van zijn kampioensteam wilde meemaken. Zowel Henry als Harry moesten zeer secuur spelen. Een foutje was zo gemaakt. Het werd 23:30 uur en nog was de partij niet afgelopen. De stelling op het bord was op dat moment (na een stuk of 60 zetten) als volgt:

Wit (Henry): Kc3, Dd7, pi a7, b3, f3, h3. Zwart (Harry): Kh6, Dc2, pi d3, f6, g6, h4.

HenryMet wit aan zet (logisch, want de witte koning staat schaak) ging het als volgt verder:

Kb4, Dd2+, Kb5, Da2, Kb4

Was b4 hier de winnende zet geweest of niet? In de verte sluimert het witte idee om een dame te halen op a8, gevolgd door mat, bijvoorbeeld: d2, Kb6, Db3, a8D, d1D, Dh8+, Kg5, Dg4+ mat. 

Na Kb4 volgde nog d2, a8D, Dxa8, Dxd2+ en op voorstel van Henry tot remise besloten met ieder nog zo’n 8 minuten bedenktijd op de klokken.

Eindstand: 1 – 7. Gezien het grote ratingverschil geen schande en daarom toch een mooi slot van een geweldig seizoen, waaruit de jeugd van PASCAL is doorgebroken!

Tot slot wensen we CSV 3 volgend seizoen veel succes in de derde klasse.