Wesley en PASCAL 3 schrijven historie in Sliedrecht!!!

Donderdagavond 11 februari stond voor PASCAL 3 de uitwedstrijd tegen Sliedrecht 5 op het programma van de RSB-competitie. Vooral Sliedrecht had erg naar deze avond uitgekeken, omdat het voor hen dé kans was om de laatste plaats in de vierde klasse A over te doen aan PASCAL. Uit de voorgaande 4 wedstrijden had Sliedrecht namelijk nog geen enkel wedstrijdpunt gehaald, terwijl PASCAL twee keer een gelijkspel uit het vuur sleepte.

De opstelling van Sliedrecht kende nogal wat verrassingen. En helemaal voor onze Jack de Ruijter, want hij trof zijn vriend Mark van Hulst tegenover hem achter bord 7. Vol goede moed begon Jack aan de partij, maar na een fout in het middenspel moest hij al na een goed uur spelen opgeven. De vroege achterstand was een domper voor PASCAL, te meer daar de stellingen op de andere 7 borden nog geen voordeel lieten zien, integendeel. Theo Punt (bord 3), Henry Penning (bord 4), Matthias Rietveld (bord 6) en Wesley de Lange (bord 8) zaten zwaar in de problemen, terwijl Ad Stabij (bord 1), Hans van den Beukel (bord 2) en Louis Kemper (bord 5) te maken hadden met taaie tegenstanders. Het was duidelijk: er was een wonder nodig om de punten niet in Sliedrecht te laten.

20160211_213341

Nu, dat wonder kwam er. Want kort na het verlies van Jack begon Wesley geschiedenis te schrijven. Met twee stukken achter trok hij ten aanval en tot zijn verbazing gaf zijn tegenstander Johan Gijsen achter elkaar twee stukken terug. Wesley bedankte Johan hiervoor vriendelijk en beleefd (want zo is Wesley), speelde vervolgens een weergaloos eindspel en bezorgde PASCAL rond 22:00 uur de gelijkmaker! Het eerste volle punt voor Wesley in de RSB-competitie! Gefeliciteerd, Wesley!

Intussen had Matthias een manier gevonden om het vroege verlies van een kwaliteit te compenseren, namelijk door de stelling dicht te schuiven. Zo kon zijn tegenstander Cees Moes er niet meer door komen en werd tot remise besloten: 1,5 – 1,5.

Kort daarna moest Henry capituleren. Zijn tegenstander Sami Al-Yassin had een aanvalsgolf op de koningsvleugel ontketend die zeer moeilijk te verdedigen was. PASCAL stond weer achter en Sliedrecht begon er weer in te geloven. Want met de 2,5 – 1,5 tussenstand hadden zij nog slechts 2 bordpunten nodig voor de winst en de stellingen op de borden voedden Sliedrechts hoop. Vooral de stelling van Theo was heikel: een kwaliteit achter en zijn koning onder vuur. De stellingen van Ad, Hans en Louis waren nog in evenwicht. Een rekensom is dan snel gemaakt: dit zou wel eens 5-3 kunnen worden.

20160211_213409

Het liep echter gans anders. Hans voerde de druk op de witte stukken van tegenstander Yaro van Beest op en wist een pion, een stuk en vervolgens de partij te winnen: 2,5-2,5. En Theo kreeg de winst in de schoot geworpen doordat tegenstander Michel van den Berg veel te veel tijd verbruikte en door zijn vlag ging, terwijl Theo nog 41 minuten op zijn klok had: 2,5-3,5. Korte tijd later haalde Ad het winnende punt binnen door de jeugdige Koos van den Berg opzij te zetten: 2,5-4,5. Dat Louis daarna verloor van Henri Hartog, deerde niemand meer, ook Louis niet. En zo werd met een nipte en gelukkige 3,5-4,5 overwinning historie geschreven: de eerste overwinning van PASCAL 3 en in de competitiestand een keurige vijfde plaats!

Overigens, wie het verhaal van de wedstrijd van Sliedrechts kant belicht wil zien, kan hier even een uitstapje maken naar de site van onze buurvrienden.