Peter en Henry de helden van PASCAL 3


Afgelopen dinsdag 5 januari kregen we in de vierde RSB-wedstrijd van dit seizoen het derde team van SOF/DPZ op bezoek. SOF/DZP staat voor Schaakvereniging Oostflakkee / De Zwarte Pion. Daarmee is het een gecombineerd team van twee schaakverenigingen, de één uit Oude-Tonge en de ander uit Sommelsdijk. Gezien de gemiddelde rating van de ervaren bezoekers (1423) bestond vooraf het vermoeden dat het een moeilijke avond zou worden.

En dat vermoeden leek snel bewaarheid te worden, want al rond 20:30 uur, dus pas na een half uur spelen, zag het ernaar uit dat het een walk-over zou worden. Eigenlijk niet vreemd, want de gemiddelde rating van het sterk verjongde PASCAL 3 (met 5 spelers onder de 21) stak met 944 natuurlijk schril af bij dat van de gasten.

Jack de Ruijter (1206) aan bord 5 was de eerste bij wie het mis ging. Na de eerste 10 zetten leek er niets aan de hand. Met zwart tegen Maart van der Waal (1437) was Jack goed uit de opening gekomen. Op zet 11 kon hij de verleiding echter niet weerstaan om een centrumpion van Maart te winnen. Het bleek een vergiftigde pion, want er volgde een aftrekaanval met dameverlies. Jack probeerde het daarna nog wel maar kort voor 21:00 uur moest hij opgeven. 0-1.

Kees Klein (1039) aan bord 6 verging het niet veel beter. Met wit koos hij al snel de aanval tegen Frans Melaard (1384). Aanvankelijk zag het er goed uit. Met een schaakgevend paard op d6 dwong hij de zwarte koning tot een vlucht naar f8 en ontnam hij zijn tegenstander daarmee te mogelijkheid tot rokeren. Verder offerde Kees een stuk voor 2 pionnen om aanval te krijgen. Die aanval kreeg hij ook, alleen kreeg hij er nog een aanval bij, namelijk een aanval van buikkramp. Dat de partij kort daarna voorbij was door een plotseling mat in één uit het niets, kwam voor Kees dus eigenlijk als een verlossing. 21:05 uur, 0-2.

Jeugdspeler Lennard van Hal (824) was door teamleider Hans van den Beukel gepromoveerd naar bord 4. Daar nam hij het met de witte stukken op tegen Gerard van der Velde (1452) en liet hij zien dat hij in zijn schaakontwikkeling aan het groeien is. De opening was prima. De dubbelpion op de c-lijn was misschien wat minder, maar daartegenover stond een mooie open b-lijn voor zijn toren. Toch kreeg Lennard het al vrij snel in het middenspel lastig. Want Gerard positioneerde 2 torens op de open centrumlijnen d en e. Lennard koos voor dameruil, maar dat had hij volgens Gerard beter niet kunnen doen. Er volgde torenverlies en Lennard gaf op. 21:10 uur, 0-3.

Jeugdspeler Matthias Rietveld (602) was – omdat hij in de interne competitie bijna niet te stuiten is – achter de witte stukken aan bord 2 opgesteld. Daar trof hij in Leo Brands (1523) een sterke en zeer ervaren tegenstander. Het onbevangen spel van Matthias zag er goed uit. Hij kwam mooi uit de opening door de Siciliaanse opzet van Leo te omzeilen. In het vroege middenspel ging het echter mis. Aanvankelijk ontsnapte Matthias nog aan stukverlies, maar van de fianchetto lopers van Leo bleef zoveel aftrekaanval dreiging uitgaan, dat het onvermijdelijke gebeurde. Matthias moest eerst een loper geven in ruil voor 2 pionnen en kwam even later zelfs een volle toren achter. Leo liet er ook daarna geen gras over groeien en maakte de partij snel uit. 21:20 uur, 0-4. Een pijnlijke tussenstand…..

De pijn werd echter snel verzacht door de eerste held van de avond: jeugdspeler Peter Papai (679). Wat speelde hij goed aan bord 7 met zwart tegen Wim Tieleman (1288). In de opening jaagde Peter de loper van Wim met h6 en g5 terug naar g3. Kort daarna ving hij de toren op a1 en kwam hij een kwaliteit voor te staan. Toch bleef het oppassen, want Wim voerde de druk op de zwarte stelling van Peter op door zijn loperpaar op f3 en g3 te posteren. Peter won nog een pion maar de druk hield aan en Wim kreeg de mogelijkheid om een pion terug te winnen, maar koos voor een offensieve damezet. Peter weerlegde die zet meteen met een schitterend paardoffer dat door niemand was gezien. Daarmee maakte hij de partij uit en de avond goed!!! 21:30 uur, 1-4.

De jeugdige Wesley de Lange (907) speelde intussen met veel plezier zijn partij aan bord 8 met wit tegen Hans Becker (1245). En dat deed Wesley boven verwachting goed: mooi ontwikkeld uit de opening, zijn stukken goed samenwerkend en compact opgesteld, geen vuiltje aan de lucht. Totdat Hans met een pionvork een loper van Wesley wist te veroveren. Daarna liet Hans op zijn beurt echter een steekje vallen. Wesley won het stuk terug en een remise leek aanstaande. In het eindspel ging het echter alsnog mis voor Wesley. Hij speelde te snel en verloor 2 pionnen. En nog voor de partij ten einde was, begonnen beide spelers al met analyseren. Daarbij wist Hans Wesley te overtuigen dat de partij verloren was en Wesley gaf op. 21:50 uur, 1-5.

Theo Punt (1351) verloor aan bord 3 met zwart al in de (damegambiet) opening een pion tegen Ronald Groenendijk (1520). Theo raakte echter niet in paniek. Een pion minder is helemaal geen ramp. Dat bleek ook wel in het vervolg van de partij waarin Theo goed op de been bleef en kansen kreeg. Ergens in het middenspel leek het er even op dat Theo een pion van Ronald terug kon winnen, maar dat bleek schijn, want Ronald pakte er ook weer één van Theo. Zo kabbelde de partij verder, totdat Theo zich plotseling liet verrassen door een aftrekaanval met mat als gevolg. 22:20 uur, 1-6.

20160105_222004

De stelling waarin Theo werd verrast. Ronald heeft zojuist e5 gespeeld.

Tot slot de tweede held van de avond: de jeugdige en ratingloze Henry Penning, die opnieuw het vertrouwen kreeg om aan bord 1 te mogen spelen. Met zwart tegen Dennis Kasel (1534). Henry opende aanvallend met pionnen op f6, e5, d5 en c5. Het bleek te aanvallend en Henry kreeg het direct moeilijk. Een pion achter, de dame van Dennis sterk in het centrum gepositioneerd, geen kans voor Henry om te rokeren. Het zag er somber uit. Maar Henry rechtte zijn rug en liet Dennis ervaren hoe moeilijk het is om een gewonnen stelling ook echt in winst om te zetten. Het was een genot om te zien hoe Henry voor elke centimeter op het bord knokte. Lange tijd stond hij een pion achter en op een gegeven moment werd het zelfs een kwaliteit maar Henry gaf niet op. En toen kwam het eindspel en Henry bleef alles goed doen. Werkelijk elke zet was raak en daar word je als tegenstander natuurlijk moedeloos van. Uiteindelijk wist Henry de materiaalverhouding weer gelijk te trekken en het halve remisepunt daadwerkelijk uit het vuur te slepen. Grote klasse! 22:40 uur, eindstand 1,5-6,5.

20160105_222859 Een fragment uit het eindspel.

Henry besloot hier tot Pxg4 waarna Dennis met Tf5 vervolgde en Henry alles oploste met Tg3+.