PASCAL 2 wint opnieuw


Het tweede team van PASCAL heeft weer een mooie overwinning behaald tegen de Pionier 3 uit Hellevoetsluis.
Omdat Jo Pattinama en Arie Speksnijder verhinderd waren, moeste er met twee invallers worden aangetreden. Enthousiast als altijd bood Michael Bijkerk zich aan om het tweede bord te bemannen

Op bord 7 speelde Wim de Koning met wit tegen Tim Alblas.Hij speelde een mooie aanvalspartij en liet zijn twee torens gewoon in staan. De tegenstander komt zo in de verdrukking te staan dat hij de dame moet geven om mat te voorkomen. Maar dat was slechts uitstel. Wim is als eerste klaar (1-0)

Het tweede punt kwam op naam van invaller Theo Punt  (bord 4) die een eindspel van Toren en pionnen tegen Frits van de Veeke  op fraaie wijze tot een goed einde bracht. (2-0)

Koert Timmerman aan bord 1 bracht met een vlijmscherpe Siciliaan zijn opponent Bonne Faber in zware problemen hetgeen tot verlies van een paard bracht. Het resterende eindspel werd op fraaie wijze gewonnen (3 -0)

 Op bord 5 speelt Gerrit de Jong met wit tegen  Martijn van Dam. Hij offerde al vroeg in de partij een paard voor een aanval met een open lijn en bracht de 2 torens en de dame naar die open lijn. Zo kon hij achter in het veld van de tegenstander komen. Dat werd hem uiteindelijk fataal.(4-0)


Bij zoveel geweld kon Teus Punt aan bord 3 tegen Leo Stelloo niet achterblijven. Op zorgvuldige wijze won hij enkele stukken. Leo bleef nog lang doorspelen, maar moest zich gewonnen geven
(5-0).Hiermee was de buit al binnen

Aan bord 2 kwam Michael tot de ontdekking, dat hij in Jan van Baardwijk een geduchte tegenstander had. Hij zag een aanval van Jan komen en moest alle zeilen bijzetten en moest een toren en twee pionnen prijsgeven. Maar toen hij merkte dat zijn tegenstander toch niet doorpakte kreeg hij weer hoop. Met dame en toren ging hij op koningsaanval wat Jan in zware problemen bracht. Hij vond niet de juiste verdediging en moest een toren en loper prijsgeven om het mat af te wenden. Michael won vervolgens in het eindspel nog twee pionnen en was het met de tegenstand gedaan. Een fraaie overwinning! (6-0)

Aan bord 8 speelde Henry Penning  een prima partij tegen een sterke tegenstander(Albert Schaeffer).
Hij won weliswaar een stuk, maar moest 3 pionnen prijsgeven, die als horzels met dame en loper op zijn koning afkwamen. De druk werd te groot en Henry moest in verlies berusten

Op bord 6 speelt Arie Prins met zwart tegen Wim Albus, maar komt niet goed uit de opening. De goed geplaatste stukken moeten gedwongen worden afgeruild.

Wanneer de dame van de tegenstander achter de pionnen komt moet er een paard worden ingeleverd. Hierbij ontstaat wel tegenspel voor zwart. In een poging om remise te maken door eeuwig schaak moest zwart de dames ruilen. Hierna ontstaat een interessant eindspel van 5 zwarte pionnen tegen 5 witte pionnen en een loper. Met voor zwart een vrij pion op de 6e rij en een slechte pionnen structuur voor wit zou dit toch nog remise moeten worden. Helaas sloeg de schaakblindheid toe en één foute zet en Arie kon opgeven.

 

Al met al een mooie overwinning en staat het team 3 wedstijdpunten voor op de achtervolgers, zodat in de volgende match al het kampioenschap kan worden behaald.