PASCAL 2 – Barendrecht/IJsselmonde 4


Afgelopen dinsdagavond trad ons tweede schaakteam aan tegen het 4e team van Barendrecht/IJsselmonde. Vooraf zag deze wedstrijd er voorspelbaar uit. Met een ratingverschil van 190 punten in het voordeel van de thuisploeg moest er gewonnen worden en dat lukte vrij simpel.

Pascal2 - Barendrecht4

Micheal Bijkerk (r) boekt overwinning na lange strijd.

Aan bord 1 zagen we een ongelijke strijd. Koert Timmerman won al snel een stuk, terwijl de witte aanval totaal geen hout sneed. Koert hengelde vrij vlot het eerste punt binnen en kon zijn blik gaan richten op de andere borden (1-0). Jo Pattinama speelde met wit een Siciliaan en kreeg een groot overwicht. Na de nodige materiaalwinst was ook op bord 2 het pleit vlot beslecht (2-0). Na 22.00 uur liet ook Teus Punt aan bord 3 er geen gras meer over groeien. Het krachtsverschil was groot enTeus speelde zijn tegenstander dan ook heel gedecideerd van het bord (3-0). Wim de Koning speelde aan bord 7 tegen een gelijkwaardige tegenspeler, maar die had nauwelijks aanvallende plannen. Wim kreeg dat natuurlijk door en ging tegenkansen creëren die al snel tot een overwegende stelling leidden. Via een mooi matnet bracht hij de 4-0 op het bord. Gerrit de Jong (bord 5) had het vanuit de opening niet gemakkelijk. Zijn tegenstander bouwde een stevige stelling op ging dreigen op de koningsvleugel en de pionnenstructuur van Gerrit was niet bepaald solide. Gerrit onderkende het gevaar en wist het initiatief over te nemen en dreef de vijandelijke dame in het nauw. Daarbij ontstonden er ook nog matdreigingen en dat werd wit te machtig (5-0). Michael Bijkerk speelde tegen het jeugdige talent Stefan Wijnbelt en had een lastige avond. Hij kwam een pionnetje voor, maar daarmee was de winst nog lang niet binnen. Pas toen hij zijn eigen koning het strijdperk in bracht en wat extra pionnetjes meekaapte, was de winst een kwestie van tijd. Secuur scoorde Michael het 6e punt (6-0) en daarmee leek ons team af te stevenen op een monsterscore.

Twee partijen nog te gaan. Onze Arie’s hadden het moeilijk. Ze streden op het bord als boksers, gaven af en toe een speldeprikje, maar ze wisten de balans nauwelijks te verstoren. Bij Arie Prins (bord 6) ging dat fout. Zijn stukken kwamen op de verkeerde velden terecht en zijn koningsstelling werd opengereten. De zwarte stukken kwamen naar voren en Arie was machteloos en werd omver gespeeld (6-1). Toen bleef Arie Speksnijder over. Hij leek op de winst af te stevenen door een ver opgerukte vrijpion, maar zijn opponent verdedigde zich actief en vindingrijk. Remise via eeuwig schaak dreigde, maar werd door Arie afgewend. Toen hij zijn pion aan de overkant bracht en daarmee een paard won, dacht hij de buit binnen te hebben, maar dat bleek een vergissing. De ver opgerukte zwarte vrijpion kon Arie op slechts het nippertje tegen houden en moest toen berusten in remise, waardoor het uiteindelijk 6,5-1,5 werd.

Al met al een fraaie overwinning voor PASCAL 2, dat zich daarmee aan de kop van de ranglijst in 4B nestelde.