Eerste bordpunten voor PASCAL 3

Dinsdag 22 september beleefde PASCAL 3 de seizoensopening in en tegen Dordrecht, dat wederom verhuisd is naar een andere speellocatie. Jack de Ruijter wist die nieuwe locatie wel te vinden en dus hoefde Theo Punt zijn navigatie niet aan te zetten. Om 20:00 uur begon de helft van het team zich echter toch ongerust te maken, want waar bleven Theo, Henry, Ad en Jack? Zij bleken 2 straten verderop verdwaald te zijn. Zo kon het gebeuren dat het complete team pas om 20:10 uur achter de borden zat.

Aan bord 5 speelde Henry Penning met de witte stukken een degelijke partij. Hij zette druk op zijn tegenstander Johan Spies, maar die bezweek niet onder de aanvalsgolven. Rond 21:45 uur werd op voorstel van Johan tot remise besloten. Daarmee was het eerste halve bordpunt voor PASCAL 3 binnen!
Peter Papai – met zijn 15 lentes de jongste Papendrechtse debutant in de RSB sinds jaren – viel aan bord 7 in voor de grieperige Kees Klein. Ook Peter zocht met de witte stukken de aanval en tegenstander Henk Barends moest alle zeilen bijzetten om overeind te blijven. Toen een aanvalscombinatie mislukte, raakte Peter een stuk kwijt en dit kostte hem rond 22:00 uur de partij. Toch een mooi debuut voor Peter, mede omdat hij goed zijn tijd gebruikte en daarmee een volwassen speelstijl ten toon spreidde.
Aan bord 3 zag het er lange tijd goed uit voor Theo Punt, maar in het middenspel kostte een iets te late afruil in het centrum hem een stuk en om 22:15 uur kon hij niet anders dan opgeven en zijn tegenstander Dick Nugteren de hand schudden.
Aan bord 4 streed Louis Kemper voor wat hij waard was. Hij raakte de ene na de andere pion kwijt en verloor, maar toch had hij kunnen winnen, zei zijn tegenstander Henk Monster na afloop. Het was inmiddels tegen 22:30 en teamleider Hans van den Beukel besloot na een gelijkopgaande partij aan bord 1 remise aan te bieden. Zijn tegenstander Elroy Peters ging daar na enig nadenken mee akkoord en daarmee kwam de tussenstand op 4-1.
Theoretisch was een gelijkspel nog mogelijk, maar de stellingen op de resterende 3 borden gaven weinig hoop. Wesley de Lange verzette zich aan bord 8 heel lang tegen het onvermijdelijke, namelijk mat gezet worden door tegenstander Peter Fafie. Om 22:40 uur was de nederlaag een feit.
Ad Stabij aan bord 2 stond de hele avond gedrukt, maar verdedigde zich kranig. Juist toen hij rond 22:45 uur wat lucht begon te krijgen, vielen zijn torens ten prooi aan een dubbele aanval van één van de lopers van zijn tegenstander Anton de Martelaere. Ad gaf op, waarop Jack de Ruijter zich aan bord 6 tot zijn tegenstander Hans Boersma wendde met de woorden: “Het staat 6-1, Hans, zullen wij er maar remise van maken.” Dit was heel slim van Jack, want hij stond een pion achter in een duidelijk minder eindspel. Hans Boersma stemde in en daarmee sprokkelde PASCAL het derde halve bordpuntje binnen.
Even na 23:00 uur werd de terugreis ingezet. Jack hoefde niet meer als navigator op te treden, maar kwam er bij het instappen van de auto wel achter dat er een speler miste. Waren zij op de heenweg nog met z’n vieren, nu nog maar met z’n drieën. Waar was Henry gebleven? Hij bleek al meer dan een uur in de analysekamer te zitten. En dus, wie weet, zien we zijn partij binnenkort wel op de website verschijnen…..