Verslag schaakmatch Papendrecht/Albl. 2 – Erasmus 3

Gezien het feit dat ons tweede team als laatste in de competitie van de derde klasse het moest opnemen tegen de bovenste en gedoodverfd kampioen waren er van te voren geen hoge verwachtingen. Ook was gemiddelde rating van de Schiebroekenaren van 1622 aanzienlijk hoger dan van de onzen met een gemiddelde rating van 1409.

In de wedstrijd bleek dit echter toch anders. Onze spelers weerden zich tot het uiterste en bleken het lang te kunnen volhouden Aan bord 1 speelde Jack de Ruijter als invaller voor Chris Korteweg een prima partij tegen Ruimschoot (rating 1671). Helaas verloor hij een pion en toen er nog een tweede viel werden alle stukken afgeruild en waren de pluspionnen doorslaggevend.
Aan bord 5 kwam Arie Prins uitstekend te staan. Hij veroorloofde zich een loperoffer, maar Beerling weerde zich enorm en wist de aanval af te slaan. Helaas miste Arie een voortzetting waarbij ten koste van een toren de dame zou kunnen worden gewonnen. Met 2 stukken achter viel er niets meer te halen. Dat was inmiddels 0-2 achter.
Henrie Penning aan bord 8 wist het tij te keren en wist een pion naar de overkant te brengen. Dit wachtte Hesselmans niet af en gaf op. Ook Teus Punt aan bord 2 speelde een voortreffelijke partij. Hij won een pion en bracht deze naar voren. De Knegt probeerde verwoed ook een pion te laten promoveren, maar Teus was eerder en zijn opponent moest een toren geven waarna de rest niet meer moeilijk was. Gerrit de Jong aan bord 3 kreeg het zwaar te verduren en verloor, zodat de stand 2-3 werd.
Aan bord 6 raakte Wim de Koning een stuk kwijt . Hij probeerde er nog van alles aan te doen, maar moest uiteindelijk het hoofd buigen.
Arie Speksnijder (bord 4) speelde tegen Simons (rating 1711) een heel sterke partij. Hij kwam een pion voor te staan en de verwachting was dat hij een winnende voorzetting kon vinden. Maar door tijdgebrek moest hij een remise aanbod van zijn tegenstander aannemen.
Als laatste speelde Ad Stabij een sterke partij. Hij kreeg een sterke aanval op de vijandelijke koningsstelling. Met dame, 2 torens en een paard en een opgerukte pion oefende hij zware druk uit. Ansums moest alle zeilen bijzetten om niet overspeeld te raken. Al zijn stukken stonden in de verdediging. Maar ook hier kwam Ad tijd te kort om de winnende voorzetting te vinden en toen Arie remise maakte was het voor de stand niet meer van belang en accepteerde Ad remise.
Zo werd de eindstand 3-5. Al met al een uitstekend prestatie van ons team. Met een beetje geluk had het ook 4-4 kunnen zijn En met Chris erbij, wie weet.